Ταξιδέψτε στην Ιστορία της Αστυπάλαιας

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

Φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή εώς και τα μεσαιωνικά χρόνια καταγράφοντας τη μακραίωνη κατοίκηση του νησιού. Εξαιρετικά πήλινα αγγεία, κοσμήματα, αναθηματικές επιγραφές, εργαλεία, αλλά και τα περίτεχνα οικόσημα των Κουίρινι εντυπωσιάζουν με την τέχνη και τη λεπτομέρεια των απεικονίσεων.


Αρχαίο Νεκροταφείο Βρεφών

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέαμα σας περιμένει αν σταθείτε πάνω στη Χώρα και κοιτάξετε προς τη μεριά του Λιβαδιού. Σκαμμένα πάνω στο λόφο της πρωτεύουσας, θα δείτε χαμηλά μια σειρά από πολλά μικρά ορθογώνια ανοίγματα. Πρόκειται για τα ερείπια του μοναδικού βρεφικού νεκροταφείου στον κόσμο, που χρονολογείται από τη Γεωμετρική περίοδο, ενώ πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια και βρίσκεται στην περιοχή της Κυλίνδρας.

Στο πλαίσιο ανασκαφικής έρευνας που διεξάχθηκε στην περιοχή Κυλίνδρα (ακριβώς κάτω από τη Χώρα, στην τοποθεσία της αρχαίας Ακρόπολης της Αστυπάλαιας) ήρθε στο φώς ένα μοναδικό αρχαιολογικό έυρημα, μια αρχαία νεκρόπολη, με τουλάχιστον 2.700 βρέφη ενταφιασμένα σε πήλινα αγγεία (αμφορείς).

Κάθε καλοκαίρι, για ένα μήνα πραγματοποιείται στην Αστυπάλαια ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών αρχαιολογίας και βιοαρχαιολογίας, που οργανώνεται από το University College London σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με σκοπό την ανασκαφή, την καταγραφή, τον εντοπισμό, τη συντήρηση, τη μέτρηση και την καταλογογράφηση των ευρημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους

http://www.ai-journal.com/articles/abstract/10.5334/ai.1205/ 

https://www.scienceopen.com/document_file/f9fa3d8a-e55c-41ed-9d4b-fbfd31db063e/ScienceOpen/10.5334_ai.0509.pdf

https://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/208173/nekra-vrefi-se-amforeis-giati-to-arxaio-nekrotafeio-tis-astypalaias-proselkyei-diethnes-endiaferon

Αρχαιολογική Σημασία της Περιοχής Βαθύ

Τα σημαντικά ευρήματα των προϊστορικών τειχών, ενός ελληνιστικού συγκροτήματος πύργων, βρεφικών ταφών και προϊστορικών βραχογραφιών πλοίων, στιλέτων και σπειρών είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης εκτεταμένης αρχαιολογικής έρευνας πεδίου στη βραχώδη χερσόνησο του Βαθιού, η οποία μαρτυρεί τη συνέχεια της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή και τη σημασία της, διαμέσου των χιλιετιών, ως λιμάνι και σημείο επιτήρησης των θαλάσσιων διαδρομών στο κεντρικό Αιγαίο.

Μια έκθεση που αποτελείται από φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ευρήματα στο Βαθύ φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι σε έναν από τους ανεμόμυλους που βρίσκονται στη Χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

http://users.uoi.gr/gramisar/prosopiko/vlaxopoulos/ENGL_VATHY_VLACHOPOULOS%5B1%5D.pdf 

http://users.uoi.gr/gramisar/prosopiko/vlaxopoulos/activity_astupalaia.htm

Βιβλιογραφία σχετικά με τους ανθρώπους και την ιστορία του νησιού:

https://xanthosleftheris.gr/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf/

.
review us @
.
..
..
awards
.
..

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

* Απαραίτητα Πεδία

Room Booking

Thanks for staying with us! Please fill out the form below and our staff will be in contact with your shortly.